08.04.2012

Mjesečev kalendar

Sadnja po mjesečevim mijenama je ideja stara koliko i poljoprivreda, na temelju i folklora i praznovjerja. Međutim, postoje znanstvene ideje koje je podupiru. Zemlja je u velikom gravitacijskom polju, na kojeg utječu i Sunce i Mjesec. Plime i oseke su najveće u vrijeme mladog i punog mjeseca, kad se sunce i mjesec postroje sa zemljom. Baš kako mjesec vuče plime u oceanima, također „vuče“ suptilna tijela od vode, što uzrokuje porast vlage u zemlji, koja opet potiče rast bilja. Najveći iznos vlage u tlu je u tom vremenu. Testovi su dokazali da će sjeme upiti najviše vode u vrijeme punog mjeseca.
Vrtlarenje po mijenama je umjetnost koja se sve više koristi gdje je to moguće; vrtlarenje po mjesecu je suptilno preciziranje na organski vrt u praksi. Je li ovakav tip vrtlarenja potreban? Ne, ali ima smisla. Nadam se da će vam ove informacije biti jednostavne, zabavne i korisne. Ako ovo ima smisla za vas, onda će to biti znanje koje ćete koristiti sve vrijeme za zdravije biljke i uspješnije vrtlarenje. Prvi korak u učenju je razumjevanje mjesečevih mijena i njihov odnos prema našoj planeti i vrtu.
Mjesec se vrti oko Zemlje, a ta revolucija prikazuje mjesec kako mijenja oblik svake večeri. Ova promjena oblika je uzrokovana različitim kutovima gledanja svijetle površine mjeseca. Sjajni dio koji vidimo je odraz od Sunca. Kako mjesec kruži oko Zemlje, prolazi kroz četiri glavna ciklusa, koji se ponavljaju svakih (približno) 29,5 dana.
Mjesečeve sile koje utječu na naš vrt su gravitacijska i magnetska. Te sile utječu na klijavost sjemena (sadnja), rast korijena (presađivanja), na rast lista. Razumijevanje ovih sila će vam pomoći da povećate klijavost sjemena, te poboljšati zdravlje i kvalitetu vaše biljke. Sjemenke zasađene po mjesečevim mijenama brže i uspješnije klijaju.
Slijedi pojašnjenje mjesečevog kalendara i preporuke za rad u vrtu:
Ovan-vatreni znak: neplodan i suh; žetva korijena i berba voća za skladištenje; njega bilja, uništavanje korova i štetnika
Bik-zemljani znak: produktivan i vlažan; drugi znak najbolji za sadnju i presađivanje; dobar za korjenaste usjeve i krumpir, također je dobar znak za lisnato povrće poput salate, kupusa i špinata
Blizanci-zračni znak: neplodan i suh; žetva korijena i berba voća za skladištenje; njega bilja, uništavanje korova i štetnika; sjemenke dinje dobro reagiraju na ovaj znak.
Rak-vodeni znak: vrlo plodan i vlažan; najbolji je znak za sadnju i presađivanje; također dobar za kalemljenje i navodnjavanje
Lav-vatreni znak: vrlo neplodan i suh; njega bilja, žetva korijena i berba voća za skladištenje; odlično vrijeme za uništavanje korova i štetnika
Djevica-zemljani znak: neplodna i vlažna; neko cvijeće i vina je preferiraju; njega bilja, uništavanje korova i štetnika.
Vaga-zračni znak: polu-plodna i vlažna; najbolji znak za sadnju lijepog i mirisnog cvijeća, vinove loze i ljekovitog bilja; dobro za sadnju mesnatih mekanih stabljika poput korabe i korijenastih biljaka
Škorpion-vodeni znak: vrlo plodan i vlažan; najbolji znak za sadnju drvenastih biljaka i vinove loze; rajčica se najbolje presađuju u znaku škorpiona, a dobar je i za kukuruz i buču; dobar znak za navodnjavanje i presađivanje.
Strijelac-vatreni znak: neplodan i suh; žetva korijena i vađenje luka za skladištenje, sadnja luka i voćaka; dobar znak za obrađivanje tla
Jarac-zemljani znak: produktivan i suh; dobar za sadnju krumpira i ostalih korjenastih usjeva, te za poticanje snažnog rasta; dobro za primjenu organskih gnojiva, cijepljenje i obrezivanje (kako bi pomogli kod zarastanja rana)
Vodenjak-zračni znak: neplodan i suh; žetva korijena i berba voća za skladištenje; njega bilja, uništavanje korova i štetnika; dobar znak za sadnju luka.
Riba-vodeni znak: vrlo produktivan i vlažan; drugi najbolji znak za sadnju i presađivanje; posebno dobar za rast korijena i navodnjavanje
U novom mjesecu (prva četvrt), mjesečeva gravitacija vuče vode, i uzrokuje sjeme da nabubri i pukne. Ovaj faktor, u kombinaciji s povećanjem mjesečeve svjetlosti, stvara uravnoteženi rast korijena i lista. To je najbolje vrijeme za sadnju nadzemnih lisnatih usjeva kao što su salata, špinat, celer, brokula, kupus, cvjetača i sl. Krastavci vole također ovu fazu, iako su iznimka od tog pravila.
U drugoj četvrti gravitacijska sila je manje, ali je jaka mjesečina, stvarajući snažne listove. To je općenito dobro vrijeme za sadnju, osobito dva dana prije punog mjeseca. Vrste usjeva koji vole drugu četvrt su biljke koje proizvode iznad tla, poput mahunarki i plodovitog povrća: grah, dinje, grašak, paprike, tikvice i rajčice i sl. Preporuka: kosite travnjake u prvoj ili drugoj četvrti za povećanje rasta.
Nakon punog mjeseca, jer mjesec slabi, energija se vuče dolje. Gravitacijsko povlačenje je veliko te stvara više vlage u tlu. Kako mjesečina slabi, tako ostavlja energiju u korijenju. Ovo je povoljno vrijeme za sadnju korjenastih usjeva, kao što su: repa, mrkva, luk, krumpir i kikiriki i sl. To je razdoblje također dobro za trajnice, dvogodišnje biljke, lukovice i presađivanja zbog aktivnog rasta korijena. Rezidba je najbolja ako je napravljena u trećoj četvrti, u znaku Škorpiona.
U zadnjoj četvrti je smanjena gravitacija kao i mjesečeva svjetlost, te se ta četvrt smatra razdobljem mirovanja. To je ujedno najbolje vrijeme za obradu, berbu, presadnju i obrezivanje. Preporuka: kosite travnjake u trećem ili četvrtom kvartalu za sporiji rast.

Mjesečev kalendar za travanj

Mjesečev kalendar za svibanj