Organska gnojiva

Organska-tvornička granulirana i peletirana gnojiva


Rješavaju problem opskrbe biljaka hranjivima, a i ostalih problema vezanih na fizikalne, kemijske i biološke procese u različitim vrstama i tipovima tla.
Cjelokupna biljna proizvodnja zasnovana je na hranjivim tvarima, koje biljke upijaju iz prirodne plodnosti tla (a toga je malo), te gnojidbi tla mineralnim gnojivima nastalim kemijskom tehnologijom u tvornicama mineralnih gnojiva, ali i uporabom stajskoga gnoja i komposta. Međutim, uz sve vrline takvih gnojiva, danas se sve više proizvođačima biljne hrane proizvode i nude posve ORGANSKO-TVORNIČKA GNOJIVA, često sama ili u kombinaciji s mineralnim gnojivima, s ciljem povećanja njihove ukupne vrijednosti.
Organska-tvornička gnojiva s obzirom na pravilnost pri gnojidbi pružaju veće mogućnosti stvaranja većih količina i kakvoće prinosa svim kulturama poljoprivrednog bilja.
Organska-tvornička gnojiva dijele se u dvije skupine:
• biljnog i
• životinjskog podrijetla.
Organska gnojiva biljnog podrijetla – CIOM
Sadržavaju visok postotak organske tvari, te glavna hranjiva (NPK). Osim toga, sadržavaju i neke vrste mikrohranjiva, primjerice magnezij (MgO), kalcij (CaO) i sumpor (S), te hranjive tvari u tragovima, primjerice bor (B), bakar (Cu), mangan (Mn), molibden (Mo), cink (Zn) i željezo (Fe). 
Zbog biljnog podrijetla, organske strukture raspadaju se postupno. Hranjive se tvari daju korijenu biljaka kao zaliha, prirodnim procesom mineralizacije.
Sjevernoeuropske zemlje u tvornicama proizvode organska gnojiva visoke vrijednosti, na bazi životinjskoga gnoja. Na taj se način u potpunosti spajaju pozitivni učinci organskoga gnoja za bolju plodnost tla, a time i za veće prinose povrća, voća i grožđa.
Organsko-tvornička gnojiva u potpunosti podliježu veterinarskom nadzoru, prema uredbama i zakonima EU. Isto tako, podložna su fitosanitetskom nadzoru i sigurnosti. Prema tome, organska gnojiva stvorena su i u trgovinu poslana bez patogena: salmonele, bakterija, spora, toksina, živih sjemenki korova, živih dijelova neželjenih biljaka. Dakle, nema zaraze, pa ni bolesti.
U sastav organskih-tvorničkih gnojiva ulaze: organske tvari, granjive tvari, svjeće organske tvari, učinkovite organske tvari, glavna hranjiva (NPK), sekundarna hranjiva (Ca, Mg, S), hranjiva u tragovima (Cu, Cl, B, Mn, Mo, Zn, Fe).
Organska-tvornička gnojiva – MEMON
Sadržavaju optimalne količine hranjivih tvari i humus. Koriste se za gnojidbu tla povrtnjaka, voćnjaka, vinograda, cvjetnjaka i športskih travnjaka. MEMON gnojiva proizvode se u pet izvornih sastava, i to: 
• osnovna organska gnojiva, 
• organska NPK gnojiva, 
• organsko-mineralna gnojiva, 
• EKO gnojiva, 
• pospješivaći - regeneratori. 
Sve vrste navedenih organskih gnojiva nastaju preradom u tvornicama i nose isključivo biljno ili životinjsko podrijetlo.
Visoka kvaliteta prednost organskih - tvorničkih gnojiva
Za razliku od mineralnih gnojiva, MEMON gnojiva uz glavne hranjive tvari i mikrohranjiva sadržavaju visok postotak organske tvari (oko 65 posto). Ova gnojiva odlična su osnova za sve vrste i tipove tala, koja su trajno iskorištavana, a rijetko gnojena stajskim gnojem, i to u vrlo malim količinama. Bilo bi odlično svake ili svake druge godine tlo gnojiti ovim organskim - tvorničkim gnojivima, kako bi se uspostavila puno viša plodnost tla i humusa. To prepostavlja vrlo ozbiljne i redovite prinose zdravih plodova ili proizvoda.

 

Sortiraj po: nazivu cijeni početno sortiranje

Siforga

Siforga

na upit