04.01.2012

Skupine bilja po srodnosti

 

 

 

 

 

 

Kaktusi

Supstrat za sadnju: jednim dijelom ilovača, drugim pijesak i trećim – lisnjača. Poželjno je dodati malo praha od drvenog uglja koji sprječava stvaranje plijesni. Na dno posude stavlja se sloj šljunka, radi drenaže.Zalijevanje je potrebno, pogotovo u sobnim uvjetima sa stalnim grijanjem. Dovoljno je svakih 7 do 10 dana lagano zaliti zemlju, ali tako da se voda ne zadržava na površini.

 

Sukulenti

Zajedničkim imenom mesnatice, tustike ili sukulenti, obuhvaćene su biljke koje u zadebljanim listovima ili zadebljanim dijelovima stabljike, čuvaju zalihe vode i na taj način prežive sušna razdoblja. Građom i načinom života,prilagođene su klimi njihove domovine tj. području  sa smanjenom količinom vode i nepravilnom smjenom sušnog i kišnog razdoblja.
Neke od njih imaju cvjetove izvanrednih boja. Sukulenti su pogodne sobne biljke, jer su uglavnom niskog habitusa,te po prirodi navikle na suh zrak i malo vode.
Sukulenti vole rastresitu, propusnu mješavinu zemlje u koju se doda malo pijeska. Rijetko ih treba presađivati. Kao i kod kaktusa, prilikom sadnje treba na dnopitara staviti dovoljno radi drenaže. Zalijevaju se u jutarnjim satima, kako bi se do mraka voda ocijedila.Za prezimljavanje im treba svijetla prostorijai temperatura od 10°C do 12°C, te zalijevanje  jednom u 15 dana. Prilikom zalivanja, uvijek se mora paziti da se ne poliju listovi.

Bromelije

Postoji oko 2000 različitih vrsta bromelija. Većina ih raste na drugoj biljci – stablu (epifiti ), a malo vrsta na tlu (tereristički tip). Sve tvore lisne rozete i imaju upadljive cvjetove.
Kao kućne biljke, možete ih uzgajati na kori drveta i mahovini. Neke vrste. Kao npr. aechmeu, neoregeliu, nidularium i vrieseu, možete uzgajati u cvjetnim posudama sa specijalnim supstratom za epifitske biljke
Tererističke vrste su ananas, dyckia, puya i hechtia i kao takve traže dobro osvjetljenje cijele godine. Epifitske bromelije traže nešto direktnog svjetla u proljeće, a ostatak godine ne vole direktono svjetlo  Slabo svjetlo i kratki dani potiču bromelije na mirovanje.
Minimalne temperature za uzgoj bromelija su  7 do 10° C, a maksimalne 30° C ljeti. Treba ih prskati vodom bar jednom devno. Zalijevaju sedirektno u lisnu rozetu do momenta pojave cvjetne stapke. Nakon toga, zalijevajte ih  potapanjem supstratakada se isuši.

Paparati

Dobro uspijevaju  u prostorima gdje nema puno prirodnog svijetla, a vole vlagu, pa vam zimi mogu krasiti i kuhinju, predsoblje ili kupaonicu. Treba  ih redovito zalijevati da zemlja nikad ne bude suha. Kako im je potrebna i vlaga u zraku, redovito ih prskajte.
Rastu u lakoj, propusnoj zemlji sastavljenoj od grube listovače, treseta, humusa i pijeska.
    

Cvjetnice

Afrička ljubičica– Saintpaulia, je cvijet bez mirisa, a ime je dobila zbog izvorne tamnoljubičaste boje. Ljubičica se javlja u niz boja, ružičastoj, bijeloj, crvenoj te nekoliko pastelnih boja, a postoje i dupli varijeteti. Bijela ljubica će tijekom nekog vremena na rubovima latica početi mijenjati boju u izvornu tamnoljubičastu.Potrebno joj je svijetlo mjesto bez direktnog sunca. Ljubičica ne voli propuh pa pripazite na mjesto gdje ju postavljate. Ne voli baš prostore gdje se koristi plin, pa je nmojte držati u kuhinji. Voli vlagu, ali ne dopustite da voda ostane u podlošku. Kako biljka ne bi bila u dodiru s vodom, stavite u podložak kamenčiće. Svakako pripazite da joj ne močite listove.

Božićna zvijezda: U ovo doba godine, malo tko nema božićnu zvijezdu.  Može se kupiti u nekoliko boja: crvenoj, rozoj, bež i bijeloj. Ono što nju ukrašava, nisu cvjetići, već cvjetne brakteje, ali bez obzira na boju brakteje, svima su potrebni isti uvjeti kako bi preživjele.
Ova biljka koja voli vlagu u zraku i tlu. Naravno, ne smije biti „mokra“, nego samo vlažna. Najbolje provjeriti opipom. Nakon 15 do 20 minita izlijte vodu koja je ostala u podlošku. Taj problem možete riješiti i tako da u podložak ili na dno ukrasne vaze stavite kamenčiće koji će je čuvati od vode. Pored zalijevanja, potrebno je prskati i zrak, bar jednom dnevno, kako ne bi izgubila lišće. Ukoliko je pravilno negujete, možete je sačuvati i do proljeća.
Gloksinija spada u istu porodicu kao i Afrička ljubičica te imaju  puno sličnosti u uzgoju. Gloksinija voli vlagu i mjesto bez propuha i sunca. Kao i ljubicu, ne polijevati je po listu.  
Treba ih saditi u laganu, bogatu zemlju s tresetom.
 

 

Azaleja, kao i afrička ljubica, voli sunčano mjesto koje nije na direktnome suncu i vlažne uvjete. Neke azaleje cvjetaju i zimi, a ijekom cvatnje treba ju zalijevati vodom svaki dan. Koristiti samomeku vodu ili kišnicu. Sadi se u bogatu tresetnu zemlju, a presađuje se svako proljeće, nakon što prođe cvatnja.

   
Spatifilum traži svijetlo mjesto, ali ne na direktnom suncu.  Također voli vlagu u zraku, pa uživa kad ga se prska (uvijek mlakom vodom). Redovito mora dobiti vodu, te se i zimi zalijeva svakih pet - šest dana, uvijek kada je supstrat suh. Kao i u prethodnim slučajevima, održite vlažnost tako da u podložak stavite kamenčiće.  Ova biljka traži grijani prostor.Spatifilum upija elektrostatičku energiju koju emitiraju tehnički uređaji i pretvara je u kemijsku energiju koju koristi za vlastite metaboličke procese i rast. Kupite je i držite u prostoru gdje su vam tehnički uređaji: cvijet će uživati, a vi ćete biti zaštićeni.
 

Biljke ukrasnog lišća

Šeflera: Česta je u našim domovima, bilo da je ona zelenog lišća ili ona prošaranih. Listovi su razdijeljeni na 7-9 dijelova, posjednutih na dugim stapkama. Varietet s prošaranim listovima treba biti na svijetlo položaju, ali ne na direktnom suncu, jer će ozgubiti svoje šare. Zelena šeflera može uspijevati i u tamnijem dijelu, no najljepša je i brzo se razvija ukoliko uživa na sunčevu svjetlu. Obim vrstama je potrebno dosta vlage, pa se preporuča vazu staviti u još jednu veću i međuprostor ispuniti pjeskom ili tresetom kako bi se zadržala što veće vlažnost. Mogu se staviti i kamenčići u podložak. Zimi se zalijevasvakih 5-6 dana.

Aglaonema: Ima lijepe duguljaste, sabljaste tamnozelene listove koji su najčešće prošarani raznolikim srebrnim šarama i dugi 15-20 centimetara. To je jedina biljka sa šarenim listovima koja će uspijevati i u sjeni no može podnjeti i sunčevo svijetlo. Kod traženja prikladnog mjesta, morate računati da ne voli plinsku vatru i uljne dimove.
Voli vlagu, pa sei zimi zalijeva, jednom tjedno. Voda ne smije ostati u podlošku, pa treba nakon petnaestak minuta odliti višak. Kao i kod većine sobnog bilja, i u ovom slučaju se poslužite kamenčićima kao drenžom.

 Aspidistra:Ova biljka s tamnozelanim listovima može podnjeti svašta, i ostai lijepa. Trpi sjenu, dim, plin, pa čak i neredovito zalijevanje... Najvažnije je da je smjestite na sjenovito mjesto, direktno sunce  će ostaviti žute mrlje na listovima. Zalijevajte  je zimi jednom tjedno, kad je supstrat prosušen (provjerite rukom). Lišće čistite samo vodom, jer sredstva za veći sjaj lišća izazivaju trajne šetete na lišću.  Aspidistru bez problema možete posaditu u vrtu ili na balkonu ako ste u priobalnom području gdje nisu jako niske zimske temperatute.
   
Benjamin:Najpopularnija vrsta fikusa, čest je ukras u domovima, ali prilično osjetljiv prvih par mjeseci. Zato je bitno da mu odmah nađemo odgovarajući prostor. Ukoliko ga već imate, tijekom zime ga smjestite tako da ima  dovoljno svjetla, jer mu inače lišće žuti i otpada.Nikako ne smije biti na propuhu. Treba voditi računa o pravilnom zalijevanju te gazimi zalijevajte svakih desetak dana. Ne smije stojati u vodi,te obavezno petnaestak minuta poslije zalijevanja odlijte višak vode.

   

Toliko za sada, a idući mjesec slijede pripreme za presađivanje vaših cvjetnih ljubimaca.

Ksenija Borodski