28.01.2012

Humus u poljoprivredi

Humus u poljoprivredi

Danas se humus masovno koristi u svim granama poljopirvrede, stoga se treba malo više upoznati s njegovim nastajanjem i uporabom. Naravno, u tlu ga stvara gujavica ili glista, koju je dugogodišnje gospodarenje poljopirvrednim zemljištem gotovo uništilo. Kako bi se tlu vratila njegova vitalnost, čovjek je počeo sam uzgajati gujavice ili gliste, kako bi proizveo veće količine humusa, tako neophodnog u našim „gladnim“ tlima.
Prvo nešto više o samoj životinjici koja je toliko važna u prirodi, a skoro zaboravljena. Tek zadnjih 10-tak godina, kod nas se nešto više govori, piše ali i radi na njenom uzgoju.
Građa gliste
Glista (Lumbricus) je crvenkasti crv iz klase maločekinjaša (Oligochaeta) kojih ima oko 3000 vrsta. U tom rasponu vrsta ima ih koje u punoj zrelosti dostignu veličinu od desetak milimetara pa do giganata kakav je Megascollices australis koji dostiže dužinu do 3 metra i širinu od 2,5 centimetra. No, gotovo da nema vlažnog i močvarnog zemljišta na zemlji koje nije bogato nastanjeno glistama, od kojih je najmasovnija i svima poznata kišna glista (Lumbicus terrestris). Nekad je ista bila zastupljena u svim poljoprivrednim zemljištima, ali ju je prekomjerna uporaba umjetnih gnojiva i kemijskih pesticida potpuno uništila u supstratu u kojem uzgajamo biljke.
Sa stajališta kontroliranog uzgoja, privlače pažnju samo tri vrste. To su Lumricus rubellus, Eiseniafoetida i Red Worm, koje su morfološki slične.
Gujavica ili glista posjeduje vrlo razvijen probavni, muskulaturni - mišićni, cirkularni (krvotok), nervni i reproduktivni sustav.
Ispred prvog segmenta nalazi se dio – prostomium, čija je funkcija da kao ralica nalazi i širi pukotine u zemlji i tako omogućava kretanje. Čvrste hitinske dlačice (čekinje) nalaze se na svakom segmentu (po 8 komada) i predstavljaju najčvršće dijelove organizma gliste, a služe za oslanjanje pri kretanju. Upravo nedostatak bilo kakvog kostura omogućava glisti kretanje kroz najrazličitije pukotine i prolaze u zemlji. Pri tom epitelijalne ćelije „podmazuju“ kožu i pomažu glisti da lakše klizi kroz teren. Iako je svaki segment gliste jasno odvojen, postoje otvori koji pomažu razmijeni supstanci između njih. Duž cijelog tijela gliste pružaju se krvotok, nervni sistem i probavni organi. Ako dođe do presijecanja tijela, opna na prekinutom segmentu se sasvim zatvara i prednji dio u kome su srce, mozak i organi za probavu nastavlja  život bez većih problema.
Svojim kretanjem, a gujavica je vrlo aktivna, ostavlja sitne prolaze u tlu te ga čini prozračnim. Time se postiže pozitivan vodo-zračni režim tla što utječe na strukturu tla, ali i na njegovu mikrobiološku aktivnost.
Što je lumbrihumus
Prvi cilj uzgajanja gujavica ili glista je proizvodnja humusa, najfinijeg, najkvalitetnijeg organskog gnojiva za sve vrste biljaka.Uzgajaju se u zrelom stajnjaku. Hraneći se stajskim gnojem, glista ga u svom organizmu razlaže, djelomično resorbirajući pojedine sastojke. Najvećim djelom, gujavica ostatke iz svoga probavnog trakta izbacuje u obliku finog humusa. Uloga stajnjaka u uzgoju glista je dvojaka. Gliste stajnjak koriste kao osnovu za ishranu i kao sredinu u kojoj borave tj. životnu sredinu.
Lumbrihumus je, dakle, produkt prerade stajnjaka i organskih otpadaka, koju vrši crvena kalifornijska glista. Koristi se u plasteničkoj, povrtlarskoj, cvijećarskoj i voćarskoj proizvodnji, dakle možemo reći :
Lumbrihumus je najkvalitetnije prirodno ekološko visokovrijedno organsko gnojivo, dobiveno iz organskog otpada radom Crvenih kalifornijskih gujavica – idealno za uporabu u poljoprivredi, šumarstvu i cvjećarstvu.
Biljke tretirane humusom imaju zdraviji i bogato razgranat korijen, veći broj zdravih listova, puniju krošnju, otpornije su na bolesti, a visina biljaka je veća za 20-30%                          

Odlike humusa
Humus služi za oplemenjivanje i humifikaciju svih tala. Bez mirisa i bilo kakvih kemijskih sastojaka, potpuno je prirodno organsko gnojivao.
Humusse upotrebljava u proizvodnji svih vrsta nasada, voća, povrća i vinograda, te vrtlarskih struktura, bez ikakve potrebe za dodavanjem mineralnih gnojiva. Glavne odlike humusa su:
•    Smanjivanjesabijanja tla, tj. održavanje pozitivnog vodo-zračnog režima.
•    Humus kalifornijskih glista sadrži visoke koncentracije korisnih bakterija i dr. mikroba koji su nusproizvod probavnog trakta glista. Probavni trakt glista razgrađuje i miješa hranjive sastojke i elemente potrebne biljkama za rast u jednostavne oblike. Te oblike biljka uzima iz tla bez velikih napora, a višak elemenata ostaje u zemlji lako dostupan biljci u razvoju.
•    Humus prirodno sadrži biljne hormone rasta auxin i cytokinin koji potiču brži i jači razvojbiljaka. Kako se kalifornijske gliste hrane i štetnim gljivicama i bakterijama iz dobivene hrane, one ih prerađuju, te se na taj način smanjuje  mogućnost oboljenja biljaka.
•    pH vrijednost humusa je neutralna, te svojim sustavom neutraliziraju kiselost tla i omogućavaju biljkama normalan rast.

Primjena  humusa
Kao što sam rekla, humus ima neograničenu primjenu u svim granama poljoprivredne proizvodnje. Evo nekoliko primjera primjene:
1.  Kod sadnje vrtova i cvjetnjaka treba staviti 1-2 dcl humusa direktno na korijen biljke, zagrnuti zemljom i obilno zaliti, dok kod prihrane treba posuti 1dcl oko biljke, te kod sijanja najprije u jamice staviti smjesu vrtne zemlje i 20% humusa, zaliti vodom i zagrnuti zemljom.
2. Kod sadnje voćnjaka i vinograda staviti 2-3 l humusa direktno na korijen, te kod prihrane posuti i lagano ukopati 1-2 l oko biljke.
3. Kod travnjaka posipati 2-3 dcl humusa na m2 i obilno zaliti   
4. Kod sadnje lončanica, miješajte ga sa supstratom koji odgovara skupini bilja koju sadite (kaktusi, sukulenti, cvjetnice) i škaljom u omjeru 1:1:1.